OM ATT FASTA

Som alla kanske vet inleds fastetiden idag. 40 dagar och 40 nätter till påsk när man kan välja att avstå från någonting som tar mycket tid, energi, fokus eller pengar ifrån en. Jag har sedan jag var ca 16 år fastat från något i princip varje år. I gymnasiet var det för det mesta seriestrejk jag körde på, eftersom det på den tiden tog upp väldigt mycket tid i mitt liv.
Jag har inte hunnit tänka på fastan desto mera i år, förrän igår när Rebecca och Rebecca började fundera på vad de skulle fasta ifrån. Då började jag tänka och kom på tre saker jag skulle må bra av att avstå ifrån i år.
 
Det första är att inte köpa nya saker. Inte begagnade heller för den delen. Mat och typ vessapapper är det jag får lägga pengar på, men varken kläder, nagellack eller böcker får komma in i mitt hem under denhär tiden. Jag tror inte det kommer bli en så väldigt svår uppoffring, jag spenderar ganska lite pengar. Men 40 dagar är en ganska lång tid och när våren börjar nalkas brukar jag bli väääldigt sugen på att köpa alla fina sommarkläder som börjar säljas i alla klädbutiker. Att impulsköpa reasaker är också något jag tidvis är bra på. Min plånbok kommer i alla fall njuta av denna fasta.
       Den här saken tänkte jag faktiskt på redan för ett par veckor sen när jag läste missionstandaret, för där hade de en liten notis om en ekologisk fasta och uppmanade alla att avstå från att köpa nytt. Jag nappade genast på.
 
Den andra saken jag tänkte avstå från är att köpa godis och snacks på vardagarna. Det här kom jag på igår kväll när jag och Becha brainstormade fastesaker och i en halv sekund tänkte jag att jag helt kunde avstå från godis, men det är nog inte möjligt. Det är inte heller något jag känner att vill göra. Men ibland är det lite väl lätt hänt att en lakritsstång eller två slinker ner i inköpskorgen eller att mitt mellanmål blir chips istället för t.ex. en frukt. Jag ska med andra ord återinföra godisdagen!
 
Den tredje och sista sakern jag tänkt fasta ifrån kom jag på i morse när jag läste Amandas blogg. Hon skrev att hon inte ska slösurfa efter kl 21 under fastan och det slog mig att det nog inte var en så dålig idé. Jag har inte helt utvecklat denna tanke ännu, men någon form av fasta från slösurfning ska jag nog försöka mig på. Jag har sett alldeles för många konstiga youtubeklipp, gjort alldeles för många värdelösa test och läst alldeles för många icke-källbaserade artiklar på senaste tiden. Jag ska försöka ta tillvara på min tid lite bättre.
 
Så, det är det här jag tänkte försöka mig på under tiden fram till påsk. Jag ser fram emot det!
Jag tror fastan är en ypperlig chans att komma ifrån dåliga vanor, eller upptäcka vilka saker man ändå prioriterar i vardagen. Jag vill bara uppmuntra alla till att ibland våga avstå från något man inte egentligen behöver.
 
Arabiastrandens hus. För att jag kände att jag ville ha en bild här.

Kommentera här: