DET HÄR MED MOTION

Hej.
Jag är lite upprörd.
Mest för att jag har mensvärk, men också för en annan orsak.
Träning.
VARFÖR väcker detta ord så starka känslor? Varför blir en del kallsvettiga och ångestfyllda bara av att höra ordet, medan andra blir supertaggade och entusiastiska.
 
Jag tränar inte. Jag orkar inte, helt enkelt.
Men ibland önskar jag att jag orkade träna. Jag önskar att jag orkade byta om till sportbh och springbyxor och länkkare och dra min tröga kropp ner till spånbanan (som inte har spån på sig) för att springa.
Jag vill verkligen. Och jag behöver verkligen. För media säger åt mej att jag måste. Att jag behöver. Att jag inte är duktig om jag inte tränar. Men också för att jag faktiskt tror att jag skulle må så mycket bättre, både fysiskt och psykiskt, av att träna.
 
"Men Miriam, du är ju redan smal, du behöver ju inte träna"
 
Käften! Bara sluta!
Varför tar alla för givet att man vill bli "smal" "fit" "snygg" när man säger att man ska börja träna? Varför är träning=strävan efter en "snyggare" kropp?
Nej, jag vill inte träna för att gå ner i vikt. Nej, jag vill inte träna för att få snygga muskler. Nej, jag vill inte träna för att "look good as fuck naked".
 
"Men... Varför vill du då träna..?"
 
Jo du, det ska jag berätta här och nu.
Jag vill träna för att må bra. Jag vill träna för att min kondition har nått den lägsta nivån som går att nå och jag vill slippa flåsa som en födande gris så fort jag ska gå upp för en trappa. Jag vill träna för att jag ständigt har sjukt i ryggen p.g.a. dålig hållning och dåliga magmuskler, vilket delvis hör ihop. Jag vill träna för att mina armar är så svaga att jag knappt orkar skjuta upp en dörr. Jag vill träna för att jag om 60 år, när alla andra jämnåriga runt omkring mig knappt klarar av att gå ut till postlådan, ska orka promenera, gå i skogen, gå i trappor, leka med mina barnbarn och slippa äta en miljon piller för alla världens krämpor, som delvis kan undvikas med en stark kropp.
 
Därför vill jag träna. Inte för att uppnå det som samhället idag kallar för drömkropp. Inte för att alla andra ska bli avundsjuka på min perfekta fitta (ja jag böjer det så) kropp, utan för min egen skull. För att jag ska må bra.
En sak som är så sjuukt viktigt att komma ihåg är att vara smal är inte lika med att må bra. En person som är smal och vältränad kan må sämre än en person som inte är det.
 
Jag hoppas att hetsen om att "bli snygg och fit" byts ut mot viljan att må bra.
 
 
 
 

Kommentarer:

1 Nicolina:

preach it sister!

Kommentera här: